Att skaffa sig en hund är ett stort beslut som kommer att påverka dig under lång tid framöver. Att vara en bra hundägare tar tid och kostar pengar, men du får så otroligt mycket tillbaka!
För att ditt nya liv som hundägare ska bli så positivt som möjligt har vi här ställt samman information som du har nytta av både inför ditt valpköp och när du fått hem din valp.

Inventera din livssituation. - Har ni tid för en "bebis"?
När man köper en valp ska man först och främst veta att man har tid att ha hund och ge tid åt hunden. Man kan inte lämna en åtta veckors valp på dagis , det är familjen själv som ska ge uppfostran . Vid ett års ålder kan det vara aktuellt med hunddagis .

Köpa tik eller hane ?
Det är högst personligt . Tiken löper ca två gånger om året och måste då hållas ifrån hanhundar . Hanhunden i sin tur kan tala om att han vill bestämma , men det gör även tikar. Man bör ha koll på båda .

Vilken hundras ska jag välja ?
Det är viktigt steg och välja . Läs på om dom raser ni fastnat för , viktigt och veta vad rasen är framavlad för , varje ras är unik.Det gäller jakt , pälsvård osv.. Lita inte på att uppfödaren säger att rasen är allergifria , det finns ingen allergifri ras.

Vilken kennel ska man välja ?
Gå in på köpahund.se  Alla uppfödare som finns här är godkända av Svenska Kennelklubben, det finns grundregler och man följer rasens hälsoprogram.

Besök uppfödaren- vad ska jag fråga?
Be och få komma på besök , hälsa på vuxna föräldradjuren . Ställ frågor om rasen . 
Skriv upp frågor innan besök .

Uppfödaren har också frågor . Du kommer få frågor om vilka aktiviteter du planerar med hunden och hur dagarna kommer att se ut för hunden , vem tar hand om den när ni arbetar ?  Man ska inte ta illa upp , snarare se det som en fördel att uppfödaren tar ansvar för att hunden får det bra.

 

Varför dvärgschnauzer?

Dvärgschnauzern är världens bästa ras... tycker jag ;)

 

Rasen är robust och självsäker. Den kan vara lite egensinnig och självständig, men också följsam och social. Det finns stora individuella skillnader och vi hjälper dig att hitta rätt valp.

 

Jaktlusten finns i alla hundar! Men som ras och överlag, så är det inte en utpräglad jägare.

 

Rasen är framavlad att vara gårdshund/ vakthund/ råttjägare, så den har vanligen relativt lätt till skall, men som alltid finns stora individuella skillnader.

Att man säger om dvärgschnauzern att "Det är en stor hund i liten förpackning" betyder inte att den är liten och menlös, utan att den är en stor hund i sitt sätt, sin mentalitet och i sina behov- fast i en liten förpackning. Så dvärgschnauzern behöver få långa promenader och mycket utmaning mentalt för att må bra!

Det stämmer att man måste ägna pälsvården mycket tid för en bra päls: Borstning och kamning med stålkam i all lång päls 2 ggr/vecka. Ullkamning med specialullkam varannan vecka (varje vecka för nybörjaren).

Om ni använder sele, måste pälsen i armhålor, på bröst, sidor och hals kammas varje dag - selen gör att pälsen tovar ihop sig. Fördelarna med sele är för övrigt få, så jag rekommenderar att använda halsband.

För bästa resultat ska pälsen trimmas/ryckas med 10 veckors mellanrum. Man kan lära sig att göra det själv eller lämna hunden till en trimmare.

I gengäld, med en päls som trimmas och kammas som den ska, så har ni en hund som inte fäller ett strå!

 

 

Hane eller tik?

Det enkla svaret är: det spelar ingen roll.

Har du redan en tik, är det dock enklast med ytterligare en tik - och vice versa avseende hanhund. Men jag upplever att skillnaderna i beteende är större mellan individer och kullar, än mellan könen.

Tik:

Nackdelen med tikar är att de löper och kan behöva tikskydd någon vecka 2-3 gånger per år. Samt behöver passas noggrant under alla sina 3 löpveckor för att undvika oönskade dräktigheter. Ja, man ska faktiskt vara försiktig under alla tre veckorna, för du kan aldrig säkert veta när tiken är mottaglig. Jag upplever inte skendräktighet som ett speciellt problem inom rasen, men det förekommer i enstaka fall (tiken agerar som om hon vore dräktig och kan bli psykiskt och fysiskt påverkad). Första löpet kommer vanligen omkring 6-9 månaders ålder.

Hane:

Nackdelen med hanar är att de kan skvätta - även inomhus - men det är ett beteende som går att träna bort. Och visst kan det finnas en större risk för testosteronstinn gruffighet mot andra hanar, men den typen av rivalitet kan förekomma hos båda könen.

Hur mycket kostar det med en hund?

Inköpspris ca 25000kr

Hundfoder ca 7000 kr  per år

Vaccinationer 510 kr per år 

Försäkring ca 3200 kr per år

Bajspåsar 300 kr per år 

koppel,marskålaroch andra tillbehör  300 kr 

Prisexempel första året 28366 kr 

Räkna med en kostnad på minst 10000 kr per år .

 

Köpahund.se

Svenska Kennelklubben