Att skaffa sig en hund är ett stort beslut som kommer att påverka dig under lång tid framöver. Att vara en bra hundägare tar tid och kostar pengar, men du får så otroligt mycket tillbaka!
För att ditt nya liv som hundägare ska bli så positivt som möjligt har vi här ställt samman information som du har nytta av både inför ditt valpköp och när du fått hem din valp.

Inventera din livssituation. - Har ni tid för en "bebis"?
När man köper en valp ska man först och främst veta att man har tid att ha hund och ge tid åt hunden. Man kan inte lämna en åtta veckors valp på dagis , det är familjen själv som ska ge uppfostran . Vid ett års ålder kan det vara aktuellt med hunddagis .

Köpa tik eller hane ?
Det är högst personligt . Tiken löper ca två gånger om året och måste då hållas ifrån hanhundar . Hanhunden i sin tur kan tala om att han vill bestämma , men det gör även tikar. Man bör ha koll på båda .

Vilken hundras ska jag välja ?
Det är viktigt steg och välja . Läs på om dom raser ni fastnat för , viktigt och veta vad rasen är framavlad för , varje ras är unik.Det gäller jakt , pälsvård osv.. Lita inte på att uppfödaren säger att rasen är allergifria , det finns ingen allergifri ras.

Vilken kennel ska man välja ?
Gå in på köpahund.se  Alla uppfödare som finns här är godkända av Svenska Kennelklubben, det finns grundregler och man följer rasens hälsoprogram.

Besök uppfödaren- vad ska jag fråga?
Be och få komma på besök , hälsa på vuxna föräldradjuren . Ställ frågor om rasen . 
Skriv upp frågor innan besök .

Uppfödaren har också frågor . Du kommer få frågor om vilka aktiviteter du planerar med hunden och hur dagarna kommer att se ut för hunden , vem tar hand om den när ni arbetar ?  Man ska inte ta illa upp , snarare se det som en fördel att uppfödaren tar ansvar för att hunden får det bra.

 

Hur mycket kostar det med en hund?

Inköpspris 18000 kr ca 

Hundfoder 7000 kr  per år

Vaccinationer 510 kr per år 

Försäkring 3200 kr per år

Bajspåsar 300 kr per år 

koppel,marskålaroch andra tillbehör  300 kr 

Prisexempel första året 28366 kr 

Räkna med en kostnad på 10000 kr per år  ca.

 

Köpahund.se

Svenska Kennelklubben